Hjem » Artikler » Den dårlige vs. den gode brainstorm

Den dårlige vs. den gode brainstorm

Har du oplevet skuffende resultater efter en Brainstorm? Lær her om 5 typiske årsager og hvad du kan gøre ved dem.

Den dårlige vs. den gode brainstorm

Skrevet af:

Del artiklen
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Når brainstorming fejler

Har du oplevet skuffende resultater efter en Brainstorm? Eller var det mest én persons ideer, der fik opmærksomhed, imens andre idéer hurtigt blev skudt ned, lige efter at en ny idé blev nævnt?

Mange kan sikkert nikke genkendende til denne situation og erfaringen bliver, at det nok ikke kan betale sig at brainstorme. Dette er i mine øjne en ærgerlig konsekvens og spild af en masse kreativ potentiale, som vi alle besidder, og som mange organisationer meget bedre kunne udnytte, hvis de ville understøtte det.

5 typiske problemer ved Brainstorming

Hvorfor er det typisk, at vi ikke helt lykkes med brainstorming?

  1. Uklart fokus. Det er ikke tydeligt, hvilket problem vi ønsker at løse, og derfor er det svært at finde på nogle brugbare idéer overhovedet.
  2. Gør som vi plejer. Vi samler de samme personer, er det samme sted, gennemfører det som et normalt møde med chefen for enden af bordet eller går bare i gang med sætningen; ”Nå, er der nogen, der har nogle idéer til…? ”. Kort sagt, vi gør som vi plejer og forventer et andet resultat.
  3. Ingen forberedelse. Den som initierer brainstormingen har ikke forbered en mødeproces eller andet før selve brainstormingen afholdes. Dette opleves ved, at mødet starter f.eks. ”Nå er der nogen der har nogle forslag til….?”, og så siger mødearrangøren ikke mere.
  4. Ingen plan for næste skridt. Ofte så glemmer vi at tænke 1-2 trin videre, og derved får vi ikke planlagt, hvordan vi følger op på en brainstorm, eller hvordan vi vil bearbejde idéerne. Dette opleves f.eks. ved, at deltagerne efter en brainstorm ikke bliver involvere mere eller hører noget som hvad der er sket efter en tid.
  5. Overholder ikke spillereglerne. Ofte så glemmer vi at gøre brug af de enkle spilleregler for brainstorming såsom 1) At afvente med den umiddelbare kritik 2) Byg videre på andres idéer 3) Vær nysgerrig 4) Gå efter kvantitet af idéer først og derefter kvalitet af idéer 5) Tegn eller noter idéer løbende, så det er lettere at huske senere.

5 Effektive Tips til Den GODE Brainstorm

  1. Vælg en mødeleder. En person i gruppen tager ansvaret for at lede gruppen igennem brainstormingen og har KUN fokus på det.
  2. Lav en problemformulering. Lav en åben og skriftlig problembeskrivelse af det hovedproblem, som I ønsker at få nye idéer til.
  3. Det skal give mening. Brug 5 min. i staren af brainstormingen på at forklare, hvad der søges idéer til, og hvorfor der er behov for nye friske idéer til en problemstilling.
  4. Dokumentér hurtigt. Sørg for at sætte tid af til at dokumentere resultaterne af brainstormingen umiddelbart efter den er afsluttet.
  5. Forbered inspiration. Menneskets hjerne er som en motor. Den skal have brændstof for at virke. Idéer opstår lettere, ved at man bliver inspireret eller provokeret positivt. F.eks. via ord, billeder, video, musik eller andet, der skal skabe associationer, som leder til nye idéer.

Brug disse tips næste gang du vælger at gennemføre en brainstorm. Igennem mere end 10 års arbejde som facilitator af utallige brainstorming og idéprocesser, er det er vores erfaring i Innohow, at ved at følge disse 5 effektive tips, så forbedres brainstorming væsentligt.

Er du interesseret i at vide mere så endelig kontakt os

Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon eller mail. Vi står klar til at hjælpe.

Flere indlæg fra samme kategori

- december 2019

Innovationsledelse er en disciplin

Hvordan får man succes med sin innovationsindsats og med de investeringer man gør i innovation? Læs indlægget
- december 2019

Kan man måle innovation

Måling af innovation kan gøres på flere måder. Læs her om de 5 innovationsniveauer og få inspiration til at måle innovation i din virksomhed Læs indlægget
- december 2019

Innovation på 2 minutter

I denne 2 minutters video får du et overskuelig indblik i hvad innovation er og eksempler på forskellige innovationsniveauer Læs indlægget
- november 2019

Når Innovation fejler – del 2

Vores råd til, hvad udgør et godt innovationsteam Læs indlægget