Hjem » Artikler » Den gode vs den dårlige brainstorm

Den gode vs den dårlige brainstorm

Sådan skaber du fængende og konstruktive brainstorms

Den gode vs den dårlige brainstorm

Har du oplevet skuffende resultater efter en Brainstorm? Eller var det mest én persons ideer, der fik opmærksomhed, imens andre idéer hurtigt blev skudt ned, lige efter at en ny idé blev nævnt?

Mange kan sikkert nikke genkendende til denne situation og erfaringen bliver, at det nok ikke kan betale sig at brainstorme. Dette er i mine øjne en ærgerlig konsekvens og spild af en masse kreativ potentiale, som vi alle besidder, og som mange organisationer meget bedre kunne udnytte, hvis de ville understøtte det.

Skrevet af:

Del artiklen
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

5 typiske problemer ved Brainstorming

Hvorfor er det typisk, at vi ikke helt lykkes med brainstorming?

  1. Uklart fokus. Det er ikke tydeligt, hvilket problem vi ønsker at løse, og derfor er det svært at finde på nogle brugbare idéer overhovedet.
  2. Gør som vi plejer. Vi samler de samme personer, er det samme sted, gennemfører det som et normalt møde med chefen for enden af bordet eller går bare i gang med sætningen; ”Nå, er der nogen, der har nogle idéer til…? ”. Kort sagt, vi gør som vi plejer og forventer et andet resultat.
  3. Ingen forberedelse. Den som initierer brainstormingen har ikke forbered en mødeproces eller andet før selve brainstormingen afholdes. Dette opleves ved, at mødet starter f.eks. ”Nå er der nogen der har nogle forslag til….?”, og så siger mødearrangøren ikke mere.
  4. Ingen plan for næste skridt. Ofte så glemmer vi at tænke 1-2 trin videre, og derved får vi ikke planlagt, hvordan vi følger op på en brainstorm, eller hvordan vi vil bearbejde idéerne. Dette opleves f.eks. ved, at deltagerne efter en brainstorm ikke bliver involvere mere eller hører noget som hvad der er sket efter en tid.
  5. Overholder ikke spillereglerne. Ofte så glemmer vi at gøre brug af de enkle spilleregler for brainstorming såsom 1) At afvente med den umiddelbare kritik 2) Byg videre på andres idéer 3) Vær nysgerrig 4) Gå efter kvantitet af idéer først og derefter kvalitet af idéer 5) Tegn eller noter idéer løbende, så det er lettere at huske senere.

5 Effektive Tips til Den GODE Brainstorm

  1. Vælg en mødeleder. En person i gruppen tager ansvaret for at lede gruppen igennem brainstormingen og har KUN fokus på det.
  2. Lav en problemformulering. Lav en åben og skriftlig problembeskrivelse af det hovedproblem, som I ønsker at få nye idéer til.
  3. Det skal give mening. Brug 5 min. i staren af brainstormingen på at forklare, hvad der søges idéer til, og hvorfor der er behov for nye friske idéer til en problemstilling.
  4. Dokumentér hurtigt. Sørg for at sætte tid af til at dokumentere resultaterne af brainstormingen umiddelbart efter den er afsluttet.
  5. Forbered inspiration. Menneskets hjerne er som en motor. Den skal have brændstof for at virke. Idéer opstår lettere, ved at man bliver inspireret eller provokeret positivt. F.eks. via ord, billeder, video, musik eller andet, der skal skabe associationer, som leder til nye idéer.

Brug disse tips næste gang du vælger at gennemføre en brainstorm. Igennem mere end 10 års arbejde som facilitator af utallige brainstorming og idéprocesser, er det er vores erfaring i Innohow, at ved at følge disse 5 effektive tips, så forbedres brainstorming væsentligt.

Øvelse gør mester – så hold ud og bliv ved

If at first you don’t succeed, try, try again.” citat Edward Hickson

At blive god til at brainstorme er som mange andre evner, man ønsker at mestre. Det kræver øvelse og tålmodighed så hold ud, selvom du ikke helt føler, at det er lykkes første gang, du gør brug af de 5 Effektive Tips til Den GODE Brainstorm.

Er du interesseret i at vide mere så endelig kontakt os

Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon eller mail. Vi står klar til at hjælpe.

Flere indlæg fra samme kategori

- november 2019

Innovationsmaskinen

Vejledning til at igangsætte et innovationsforløb med konkrete forslag til forskellige typer innovationsaktiviteter der passer til din udfordring Læs indlægget
- november 2019

Effekten af visuelle strategier

Succesfulde strategier er afhængige af medarbejdernes vilje og evner til at realisere dem. Derfor bør en strategi oversættes til et sprog, som skaber forståelse: ... Læs indlægget
- december 2019

Innovationsledelse er en disciplin

Hvordan får man succes med sin innovationsindsats og med de investeringer man gør i innovation? Læs indlægget
- november 2019

Gul Zone – forstå problemet før du løser det

Start dit innovationsprojekt det rigtige sted Læs indlægget