Hjem » Artikler » Den dårlige vs. den gode brainstorm

Den dårlige vs. den gode brainstorm

Har du oplevet skuffende resultater efter en Brainstorm? Lær her om 5 typiske årsager og hvad du kan gøre ved dem.

Den dårlige vs. den gode brainstorm

Skrevet af:

Del artiklen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Når brainstorming fejler

Har du oplevet skuffende resultater efter en Brainstorm? Eller var det mest én persons ideer, der fik opmærksomhed, imens andre idéer hurtigt blev skudt ned, lige efter at en ny idé blev nævnt?

Mange kan sikkert nikke genkendende til denne situation og erfaringen bliver, at det nok ikke kan betale sig at brainstorme. Dette er i mine øjne en ærgerlig konsekvens og spild af en masse kreativ potentiale, som vi alle besidder, og som mange organisationer meget bedre kunne udnytte, hvis de ville understøtte det.

5 typiske problemer ved Brainstorming

Hvorfor er det typisk, at vi ikke helt lykkes med brainstorming?

 1. Uklart fokus. Det er ikke tydeligt, hvilket problem vi ønsker at løse, og derfor er det svært at finde på nogle brugbare idéer overhovedet.
 2. Gør som vi plejer. Vi samler de samme personer, er det samme sted, gennemfører det som et normalt møde med chefen for enden af bordet eller går bare i gang med sætningen; ”Nå, er der nogen, der har nogle idéer til…? ”. Kort sagt, vi gør som vi plejer og forventer et andet resultat.
 3. Ingen forberedelse. Den som initierer brainstormingen har ikke forbered en mødeproces eller andet før selve brainstormingen afholdes. Dette opleves ved, at mødet starter f.eks. ”Nå er der nogen der har nogle forslag til….?”, og så siger mødearrangøren ikke mere.
 4. Ingen plan for næste skridt. Ofte så glemmer vi at tænke 1-2 trin videre, og derved får vi ikke planlagt, hvordan vi følger op på en brainstorm, eller hvordan vi vil bearbejde idéerne. Dette opleves f.eks. ved, at deltagerne efter en brainstorm ikke bliver involvere mere eller hører noget som hvad der er sket efter en tid.
 5. Overholder ikke spillereglerne. Ofte så glemmer vi at gøre brug af de enkle spilleregler for brainstorming såsom 1) At afvente med den umiddelbare kritik 2) Byg videre på andres idéer 3) Vær nysgerrig 4) Gå efter kvantitet af idéer først og derefter kvalitet af idéer 5) Tegn eller noter idéer løbende, så det er lettere at huske senere.

5 Effektive Tips til Den GODE Brainstorm

 1. Vælg en mødeleder. En person i gruppen tager ansvaret for at lede gruppen igennem brainstormingen og har KUN fokus på det.
 2. Lav en problemformulering. Lav en åben og skriftlig problembeskrivelse af det hovedproblem, som I ønsker at få nye idéer til.
 3. Det skal give mening. Brug 5 min. i staren af brainstormingen på at forklare, hvad der søges idéer til, og hvorfor der er behov for nye friske idéer til en problemstilling.
 4. Dokumentér hurtigt. Sørg for at sætte tid af til at dokumentere resultaterne af brainstormingen umiddelbart efter den er afsluttet.
 5. Forbered inspiration. Menneskets hjerne er som en motor. Den skal have brændstof for at virke. Idéer opstår lettere, ved at man bliver inspireret eller provokeret positivt. F.eks. via ord, billeder, video, musik eller andet, der skal skabe associationer, som leder til nye idéer.

Brug disse tips næste gang du vælger at gennemføre en brainstorm. Igennem mere end 15 års arbejde som facilitator af utallige brainstorming og idéprocesser, er det er vores erfaring i Innohow, at ved at følge disse 5 effektive tips, så forbedres brainstorming væsentligt.

Findes der online værktøjer til brainstorm?

Inden for de seneste år er der blevet udviklet og forfinet en række online værktøjer til at gennemføre brainstorms uden at man behøver at være samlet i det samme fysiske lokale. Vi har her listet en række af disse platforme, hvor nogle er gratis og andre er ikke.

 1. Microsoft Whiteboard. Som en del af Office 365 pakken har Microsoft udviklet et simpel værktøj, hvor den fysiske whiteboard tavle er blevet digitalt. Der fungerer både via en webbrowser og som en applikation på en computer. Programmet er stadig i sin begyndelse men har allerede fået flere skabeloner lagt ind, som du frit kan benytte. Systemet fungerer bedst med brugere indenfor den samme organisation men det er også muligt at invitere personer ind udenfor din organisation
 2. Miro.com. En rendyret intuitiv platform, hvor du både kan få en gratis version og flere forskellige betalende abonnementer. Du kan både køre programmet via en webbrowser eller som en applikation og der fungerer super hurtigt og godt. En særlig god egenskab ved Miro er, at du kan se, hvor de andre personer arbejder på det digitale whiteboard, som I har gang i. Der findes et hav af skabeloner, mulighed for at lave forskellige teams og projekttavler og man må sige, at Miro.com er langt fremme. Klart et godt værktøj inkl. gode eksporteringsmuligheder af det arbejde som man har produceres.
 3. Whimsical.com. En godt og brugervenlig værktøj, der er meget nemt at komme igang med. Fungerer pt. kun via en webbrowser både som en gratis version og en betalingsversion. Har mange ligheder til Miro.com og er et godt begynder værktøjer, hvis du bare gerne vil hurtigt igang. Du kan både bruge det alene og sammen med andre personer.
 4. Mural.com. En rigtig god platform til både brainstormm og til det videre arbejde i en ideproces. Har enorme mange muligheder, skabeloner og understøtter i den grad visuel kommunikation i et team. Du kan starte med en gratis prøveperiode og derefter så er der flere betalingsmodeller. 
Jeg vil anbefale, at du prøver at gøre dig nogle erfaringer med nogle af de forskellige online værktøjer til brainstorm og idearbejde generelt, for at finde det værktøj, der passer bedst til din/jeres brugssituation og behov.

 

Er du interesseret i at vide mere så endelig kontakt os

Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon eller mail. Vi står klar til at hjælpe.

More posts from same category

- November 2019

Gul Zone – forstå problemet før du løser det

Start dit innovationsprojekt det rigtige sted Read post
- December 2019

ER innovation en del af jeres virksomhedsstrategi

Læs om 4 perspektiver på innovation i forhold til en virksomhedsstrategi. F.eks. hvor stor en del skal innovation være i en virksomhedsstrategi? Read post
- November 2019

Pretotyper – fejl hurtigt, så du opnår succes hurtigere

Billigere og hurtigere end traditionelle prototyper - sådan kommer du i gang med pretotyping Read post
- November 2019

Når innovationen fejler – del 1

I denne første af to videoer, dækker vi det innovative mindset der leder til bedre innovation Read post