Hjem » Artikler » Is an eksperiment better than an expert?

Is an eksperiment better than an expert?

Is an eksperiment better than an expert?

Vejen til en innovation indebærer ofte brug af eksperimenter og brug af eksperter. Men hvornår giver det ene eller det andet mest værdi i innovationsprocessen?

Skrevet af:

Del artiklen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

For flere år siden, var jeg på besøg hos en af Velux koncernens fabrikker i Vestjylland. Anledningen for mit besøg var en samtale med nogle udviklingsfolk, der ønskede at skabe en mere kreative og inspirerende atmosfære i deres udviklingsafdeling, især med fokus på de tidligere faser af innovationsprocessen.

Undervejs i min rundtur af lokalerne bemærkede jeg især et citat, der hæng på en væg:

“Et eksperiment er bedre end 1.000 eksperter”

Dette citat har jeg ikke glemt siden. Jeg spurgte selvfølgelig indtil, hvor det kom fra, hvortil en af udviklingsfolkene svarede promte. “Det er et citat fra vores grundlægger Villum Kahn Rasmussen.” Jeg spurgte yderligere ind til dette, for at forstå hvor rodfæstet dette mantra var i organisationen og det blev hurtigt tydeligt – AT DET VAR DET. 

Samtidig stod det umiddelbart klart for udviklingsfolkene, at dette mantra var vigtigt at få tænkt ind i løsningen af den opgave, som de havde bedt mig om at hjælpe dem med. Dette førte bla. til, at udviklingsfolkene identificerede flere ordsprog og udtalelser, der kunne bruges til at iscenesætte og synliggøre det fundament, som det nye kreative rum skulle bygge på.

Sammenligning mellem eksperimenter og eksperter

Nu vover jeg pelsen… 

Disclamer alert. Selvfølgelig er det særlige forhold eller omstændigheder der kan gøre sig gældende, når man står og skal vurdere. Skal vi eksperimentere eller skal vi have fat i eksperterne (interne eller eksterne)?

En måde at sammenligne de 2 tilgange kunne være som følgende:

eksperiment_vs_ekspert

Hvad så i forhold til en innovationsproces?

Grundlæggende så kan man ikke undvære eksperimenter i en innovationsproces. Der skal flere eksperimenter til og karakteren af et eksperiment ændrer sig afhængig af, hvorhenne i en innovationsproces man er.

 

eksperiment_vs_ekspert_fig_870x740

Vi kan måske undvære eller reducere brugen af eksperter i en innovationsproces, men vi kan ikke undvære eksperimenter. 

Ulempen ved et ekspertudsagn eller ekspertråd er, at det ofte bygger på personens erfaringsmæssige historik eller holdninger. Et eksperiments output er ofte data som er ubehandlet og kan efterprøves ved at gentage eksperimentet igen og igen. Ved at spørge forskellige eksperter, så er min oplevelse, at man ikke altid kan regne med at få de samme svar igen og igen…

The Power of Experimentations

Har du lyst til at læse mere om, hvorfor eksperimenter kan være ENORM VÆRDIFULD, så er her links til 2 gode artikler, der belyser emnet og uddybe, hvorfor en eksperimentel tilgang er værdifuld for en organisation.

Begge artikler tager udgangspunkt i research og forskning af professor Stefan Thomke, Harward Business Schools og hans spændende bog: “Experimentation Works” – The Surprising Power of Business Experiments. 

Artikel 1

Building a Culture of Experimentation

Harvard Business Review, Mart-April 2020, Stefan Thomke

Er du mere til at se en video, så se denne keynote præsentation med Stefan Thomke.

Er du inspireret nu? Det håber jeg, og at denne artikel giver dig og din organisation modet til at kaste jer ud i en mere eksperimentel tiltag til innovation. 

God fornøjelse med jeres eksperimenter – Søren Hejne Hansen, CEO Innohow

Er du interesseret i at vide mere så endelig kontakt os

Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon eller mail. Vi står klar til at hjælpe.

More posts from same category

- December 2019

Innovation vs. kreativitet

På baggrund af vores erfaringer med forvekslingen, mellem begreberne ’innovation’ og ’kreativitet’, har vi lavet en infoposter, der belyser forskelle og sammenhænge Read post
- December 2019

Den dårlige vs. den gode brainstorm

Har du oplevet skuffende resultater efter en Brainstorm? Lær her om 5 typiske årsager og hvad du kan gøre ved dem. Read post
- December 2019

Innovation på 2 minutter

I denne 2 minutters video får du et overskuelig indblik i hvad innovation er og eksempler på forskellige innovationsniveauer Read post
- December 2019

Når innovationsinitiativer falder til jorden

Et innovationsinitiativ falder ofte til jorden fordi det ikke matcher organisationen. Vi viser dig her et dialogværktøj til hvordan du kan få en dybere vurdering ... Read post