Hjem » Artikler » Sådan bryder du med vanetænkning

Sådan bryder du med vanetænkning

Sådan bryder du med vanetænkning

Mange gange, når vi bliver bedt om at finde på idéer, så går vanetænkningen igang med det samme. Og ofte uden at vi er klar over det!

I denne artikel får du vist en video med en simpel øvelse, hvordan du og dit team kan få lettere ved at bryde med vanetænkning.

Skrevet af:

Del artiklen
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

En simpel øvelse du kan bruge

Vi har lavet denne video, hvori du får demonstreret en simpel øvelse, som du eller dit team kan bruge, når I skal igang med at skabe ideer.

Øvelsen er rigtig god til at gøre folk mere bevidste om, hvor nemt vi har ved at tænke i vante baner og hvor lidt der skal til, for at bryde med vanetænkning.

25 cirkler – en øvelse i vanetænkning

Denne øvelse er et rigtigt godt værktøj til at bruge som en opvarmning til idégenerering. Pointen er, at gøre folk mere opmærksomme på, hvor lidt der skal til, for at få de kreative tanker i gang og samtidig så virker øvelsen også rigtig godt til at skabe en atmosfære eller stemning af, at alle idéer er ønskede og der ikke kommer nogen kritik af ens ideer – uanset idéens kvalitet.

Sådan gør du:

  1. Udlever et A3 ark med 25 tegnede cirkler eller felter
  2. Start med at sige, at alle skal skrive eller tegne så mange forskellige løsninger på et enkel problemstilling, som de bliver stillet på 1 minut. F.eks. “Hvor mange forskellige løsninger kan du finde på, til hvad man kan bruge en mursten til?
  3. Efter 1 minut. Spørg ind til hvor mange forskellige forslag hver person kom på. 
  4. Derefter vælg og nævn nogle af idéer og fortæl dem til alle – sørg for at vælge ud så der er en bred variation.
  5. Spørg derefter alle “Hvor mange af jeres idéer, vil I mene, at nytænkende?”, (Herefter bliver det ofte tydeligt for alle, at mange af løsningsforslagene er meget traditionelle og noget som alle finder på. )
  6. Vendt tilbage til A3 arket med 30 tegnede cirkler eller felter
  7. Gentag øvelsen igen og denne gang med en opfordring om, at det handler om at finde på så mange forskellige idéer, både skøre, urealistiske, sjove, skæve og lignende. Sæt tiden til 2 minutter.
  8. Efter 2 minutter. Spørg ind hvilke type idéer folk fik denne gang.
  9. Afslut øvelsen med at få folk til at reflektere og drøfte med hinanden “Hvordan oplevede I denne øvelse og hvad tror I, vi skal være opmærksomme på, når vi gerne vil bryde vanetænkning og blive bedre til at komme med mange og forskellige løsningsforslag til et problem?

A3 ark – hent billede eller lav selv et ark.

God fornøjelse med øvelsen.

 

Er du interesseret i at vide mere så endelig kontakt os

Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon eller mail. Vi står klar til at hjælpe.

Flere indlæg fra samme kategori

- november 2019

Rød Zone – Vælg den rigtige idé

Sortér og kvalificer idéerne fra en større idégenereringsporces Læs indlægget
- december 2019

Når innovationsinitiativer falder til jorden

Et innovationsinitiativ falder ofte til jorden fordi det ikke matcher organisationen. Vi viser dig her et dialogværktøj til hvordan du kan få en dybere vurdering ... Læs indlægget
- november 2019

Grøn Zone – slip idéerne fri!

Sådan kommer du i gang med at generere mange idéer Læs indlægget
- december 2019

Innovation vs. kreativitet

På baggrund af vores erfaringer med forvekslingen, mellem begreberne ’innovation’ og ’kreativitet’, har vi lavet en infoposter, der belyser forskelle og sammenhænge Læs indlægget