Sådan får du medarbejdernes idéer til at flyve

Picture of Skrevet af Marcus Tøttrup

Skrevet af Marcus Tøttrup

Idéudvikling

Alle etablerede virksomheder ved hvor vigtig en ressource medarbejderne kan være, når det gælder om idéudvikling for virksomheden – de har fingeren på pulsen når det gælder kundens behov, har gode idéer om hvad der kan optimeres på i arbejdsprocesserne, hvordan man kunne få mere ud af hinanden, forbedre produkter osv. Selvsamme virksomheder ved ligeledes også, hvor svært det kan være at omsætte idéerne, der kommer ud af en brainstorm eller et møde til konkrete koncepter, som kan realiseres.

Mange af disse potentielle guldklumper gemmes væk i idéskuffen, hvor de aldrig får set dagens lys, men blot ligger som eksempler på en strandet innovationskultur. Det er her et Idea Management System kommer ind i billedet.

Men hvad er et Idea Management System?

Idea Management går i sin enkelthed ud på at gøre de rigtige idéer til realiserbare projekter. Dette gøres ved at generere, indsamle, diskutere, udvikle, organisere, evaluere og prioritere idéer på en struktureret måde.

Idéerne kan komme fra mange forskellige kilder. Det kan være idéer fra medarbejdere, feedback fra kunder, forespørgsler, løsninger på problemer mm. Ved at opsætte et Idea Management System, så kan I gribe disse idéer fra forskellige kilder og identificere, hvilke idéer der skal arbejdes videre med.

Et Idea Management System understøtter hele processen – lige fra at medarbejderen kommer med en idé, til at denne idé er klar til at blive realiseret. Igennem systemet kan ledelsen monitorere samarbejdet blandt medarbejderne og definere fokusset for innovationsarbejdet, så det tilpasses organisationens øvrige mål og visioner. Kompleksiteten af disse systemer tilpasses til den enkelte virksomhed. Man kan kalde systemet for en ”idéportal”, hvor medarbejdernes idéer kan opsamles og kvalificeres på en systematisk måde. Groft set, indeholder idea management systemer tre elementer:

Idea

Et lettilgængeligt sted, hvor organisationen samler alle idéerne, så de ikke forbliver i hovedet på medarbejderne eller på en af de mange post-its på en planche fra workshoppen sidste forår.

Management

Systemet skal give organisationen et sted at organisere idéerne, som muliggør yderligere udforskning og udvikling af den enkelte idé.

System

Systemet skal fungerer som en formaliseret tilgang til at beskrive og behandle idéer – dvs.  at alle idéer får et ensartet udtryk og bedre kan holdes op i mod hinanden, fremfor at eksempelvis en idé beskrevet på 2 linjer på en post-it lap, holdes op imod en prototype lavet i værkstedet.

Der findes en lang række Idea Management Systemer, som i princippet kan det samme. Når I skal vælge hvilket system som passer bedst til jeres virksomhed, er det vigtigt at I tænker på brugssituationen;

 • Hvor orienterer de involverede medarbejdere sig omkring innovation?
 • Arbejder de ved en computer, er de mere på ‘gulvet’ eller ude og køre meget?
 • Hvor nemt er det for dem at involvere sig i innovationsprocessen?
Så alt efter hvilke arbejdskulturer systemet skal indgå i, kan et idea management system tage mange former, fra simple regneark, til digitale platforme, tavler eller plakater. Det vigtigste er, at det hjælper de innovationsansvarlige med fremdriften i udviklingen af idéer til færdige projekter og gør det let for medarbejderne at biddrage til processen på en nem og tilgængelighed måde.
Herunder ses et par eksempler på idea management systemer:

Hvorfor har I brug for et Idea Management System?

Idéer har brug for support for at overleve og vokse i en organisation – uden dem ender man ofte med:

 • Døde post-it sedler og skuffeidéer der aldrig ser dagens lys
 • Udbrændte medarbejdere der har mistet troen på organisationens innovationsevne eller -vilje
 • Udviklingsidéer som er for ufuldstændige og inkonsistente, der gør dem enormt besværlige for beslutningstagere at handle på
Et idea management system er selvsagt ikke en løsning i sig selv på disse problemstillinger, men kan være et fantastisk værktøj til at komme fra en idé på en lap papir, til et testet koncept, i det systemet hjælper den innovationsansvarlige med at:
 • Skabe overblik over alle medarbejdernes idéer
 • Gøre det lettere at involvere kollegaer og medarbejdere i innovationsarbejdet
 • Organisere, sortere og behandle medarbejdernes idéer

Et mantra vi ofte gentager, som kan virke en smule ulogisk, er “Innovationen skal sættes i system”. At få succes med innovation er ikke at sætte sig ned en gang imellem og lave en tilfældig brainstorm-session med kollegaerne.

Den rigtige innovation er først noget der sker, når man jævnligt tager sig tid til at tænke anerledes, når man tager alle de skøre post-it idéer og udvikler på dem, researcher, tester osv. Når det ikke er sat i system, ramler hverdagens opgaver ind over og trumfer det lidt flyvske innovationsprojekt der har ligget i skuffen det sidste halve år.

Innovation skal sættes i et system der har en indbygget fremdrift i idéerne, som er bundet op på nogle kvalificeringsprocesser, hvor nogle idéer vælges fra og andre forbedres gennem research, prototyper og testing.

I Innohow har vi udviklet en service der netop henvender sig til de virksomheder, som gerne vil sætte den medarbejderdrevne innovation på agendaen, men som ikke kan dedikere de interne ressourcer der skal til for at føre en idé hele vejen til et realiserbart projekt. Viljen og intentionen er der, men der kommer altid et eller andet i vejen og de interne ressourcer bliver prioriteret til mere presserende opgaver.

Med en abonnementsplan på IdéMotoren, hjælper vi dig med at holde gang i idéudviklingen hver måned.  Dette gør vi bl.a. igennem:

 • Planlægning af aktiviteter
 • Idéindsamling eller -opsamling
 • Workshops med medarbejdere
 • Behandling af forslag
 • Udviklingssamtaler om en idé med medarbejdere
 • Konceptbeskrivelser af udvalgte idéer til beslutningstagerne

Er du interesseret i andre spændende artikler omkring innovation? Klik ind i vores store artikelunivers: https://innohow.dk/artikler/

Del denne artikel

Relaterede artikler

Kan man lave en Design Thinking Proces i metaverset?

Forandringsledelse

Innovationslederens opgave

Innovation og kreativitet

Innovation og kreativitet på 2 minutter

Hvorfor innovationsteams fejler

Innovationsledelse

Innovationskultur uden retning og ledelse bliver let til et innovationscirkus

Forankring

Hvordan forankres innovation bedst?

Få succes med en innovationsdag. Hent whitepaper og se hvordan.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev kan du downloade dette whitepaper helt gratis.

Modtag vores gratis e-bog, Innovationschefens Håndbog 2.0, og få en masse gode værktøjer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag gratis vores e-bog om idéudvikling og andet spændende information omkring innovation.

Innohow anvender dine kontaktoplysninger, for at vi kan kontakte dig om vores ydelser. Du kan til enhver tid afmelde dig disse meddelelser. For at læse mere om vores privatpraksis, kan du læse vores privatpolitik.

Systemer

Hvilke IT-systemer eller værktøjer kan bedst understøtte Jeres innovationsprocesser?

Vælg det rette Idea Management System eller Innovation Management Setup, der matcher Jeres organisation og ambitioner.

Idea Management System:

Innovation Funnel:

Innovation Portfolio:

Kompetencer

Hvilke innovationskompetencer har I brug for, for at løfte jeres innovationsniveau?

Få træning i innovationsmodeller og konkrete værktøjer, så jeres medarbejdere og ledere kan indfri jeres ambitioner for innovation.

Design Thinking Træning:

Design af Toolkits:

Innovatørens DNA træning:

Struktur

Hvilken organisering understøtter jeres ambitioner for innovation?

Få styr på jeres beslutningsprocesser og -mandat, innovationsmidler og hvem internt og eksternt er drivkræfterne for innovation hos Jer.

Beslutningsmatrix:

Innovations KPI:

Innovationspulje:

Adfærd

Hvordan udvikles de ønskede vaner og adfærd for innovation i en organisation?

Få styr på jeres værdier for innovation, hvem er kulturbærerne og hvilken adfærd I ønsker for at fremme innovation.

Fra værdisæt til handling:

Rollebeskrivelse:

Barriere-Analyse:

Processer

Hvilke arbejdsprocesser for innovation skaber de ønskede resultater for jeres målsætninger?

Få den rigtige innovationsmodel med tilhørende værktøjer og bliv skarpere på hvilke innovationstyper I skal levere.

Innovationstyper:

Egen innovationsmodel:

Workflow:

Strategi

Hvad er den rigtige strategi, som løfter jeres innovationskapaciteter og innovationsniveau?

Få defineret jeres innovationsstrategi inklusiv de konktere tiltag, som over tid løfter jeres innovationsniveau til nye højder.

Egen innovationsstrategi:

Innovationsniveauer:

Innovationskultur: