Hjem » Artikler » Sæt system på innovationen med… systemer!

Sæt system på innovationen med… systemer!

Sæt system på innovationen med... systemer!

I denne artikel vil vi slå et slag for at arbejde med idéer og innovation mere systematisk, hvori idea management systemer kan være et rigtig stærkt redskab i de(n) innovations-ansvarliges værktøjsbælte.

 

Alle etablerede virksomheder ved hvor vigtig en ressource medarbejderne kan være, når det gælder om at forny sig – de har fingeren på pulsen når det gælder kundens behov, har gode idéer om hvad der kan optimeres på i arbejdsprocesserne, hvordan man kunne få mere ud af hinanden, forbedre produkter osv. Selvsamme virksomheder ved ligeledes også, hvor svært det kan være at omsætte idéerne, der kommer ud af en brainstorm eller møde til udfærdigede koncepter, som kan realiseres.

Mange af disse potentielle guldklumper gemmes væk i idéskuffen, hvor de aldrig får set dagens lys eller bliver hevet frem i ny og næ som eksempler på strandet innovationskultur.

Hvad er IMS?

Kort fortalt kan man bryde “Idea Manage System” ned til:

Der findes flere specifikke Idea Management Systemer, men i princippet kan mange forskellige strukturer fungerer som et IMS og det er vigtigt at man tænker brugssituationen ind i sin implementation; 

  • Hvor orienterer de involverede medarbejdere sig omkring innovation?
  • Arbejder de ved en computer, er de mere på ‘gulvet’ eller ude og køre meget?
  • Hvor nemt er det for dem at involvere sig i innovationsprocessen? 
Så alt efter hvilke arbejdskulture systemet skal indgå i, kan et IMS tage mange former, fra simple spreadsheats, til digitale platforme, tavler eller plakater. Det vigtigste er, at det hjælper de innovationsansvarlige med fremdriften i udviklingen af idéer til færdige koncepter og gør det let for medarbejdere at biddrage til processen på en nem og tilgængelighed måde. 
 
Herunder ses et par eksempler:

Hvorfor IMS?

Idéer har brug for support for at overleve og vokse i en organisation – uden dem ender man ofte med:
  • Døde post-it sedler og skuffeidéer der aldrig ser dagens lys
  • Udbrændte medarbejdere der har mistet troen på organisationens innovationsevne eller -vilje
  • Udviklingsidéer som er for ufuldstændige og inkonsistente, der gør dem enormt besværlige for beslutningstagere at handle på

Et IMS er selvsagt ikke en løsning i sig selv på disse problemstillinger, men kan være et fantastisk værktøj til at komme fra en idé på en lap papir, til et testet koncept, i det de hjælper den innovationsansvarlige med at:

  • Skabe overblik over alle medarbejderinputs
  • Gøre det lettere at involvere kollegaer og medarbejdere i innovationsarbejdet
  • Organisere, sortere og behandle medarbejderinputs

Et mantra vi ofte gentager, som kan virke en smule ulogisk, er “Innovationen skal sættes i system”. At få succes med innovation er ikke at sætte sig ned en gang imellem og lave en tilfældig brainstorm-session med kollegaerne.

Den rigtige innovation er først noget der sker, når man jævnligt tager sig tid til at tænke anerledes, når man tager alle de skøre post-it idéer og udvikler på dem, researcher, tester osv. Når det ikke er sat i system, ramler hverdagens opgaver ind over og trumfer det lidt flyvske innovationsprojekt der har ligget i skuffen det sidste halve år.

Innovation skal sættes i et system der har en indbygget fremdrift i idéerne, som er bundet op på nogle kvalificeringsprocesser, hvor nogle idéer vælges fra og andre forbedres gennem research, prototyper og testing.

Innohow's IdéMotor

I Innohow har vi udviklet en service der netop henvender sig de virksomheder, som gerne vil sætte den medarbejder-drevne innovation på agendaen, men som ikke kan dedikere de interne ressourcer der skal til for at føre en idé hele vejen til et koncept. Viljen og intentionen er der, men der kommer altid et eller andet i vejen og de interne ressourcer skal prioriteres til mere presserende opgaver. 

Med en abonnementsplan på IdéMotoren, hjælper vi dig med at holde gang i idéudviklingen hver måned.  Hvad enten det er planlægning af aktiviteter, idéindsamling eller -opsamling, workshops med medarbejdere, behandling af forslag, udviklingssamtaler om en idé med medarbejdere og konceptbeskrivelser af udvalgte idéer til beslutningstagerne. 

Hvis du er nysgerrig på, hvad vi kan tilbyde dig og din virksomhed, kan du læse mere på linket herunder og booke en uforpligtende samtale om, hvordan et forløb kunne se ud i jeres virksomhed.

Lyder det interessant?

Flere indlæg fra samme kategori

- januar 2021

Hvad er innovationslederens opgave?

Inden man igangsætter et innovationsprojekt er disse fire ledelsesfaktorer vigtige pejlemærker under forandringsprocessen. Læs indlægget
- december 2019

Innovation vs. kreativitet

På baggrund af vores erfaringer med forvekslingen, mellem begreberne ’innovation’ og ’kreativitet’, har vi lavet en infoposter, der belyser forskelle og sammenhænge Læs indlægget
- maj 2022

Gode idéer kræver gode problemer

Gode idéer kræver gode problemer I denne artikel vil vi argumentere for, hvorfor virksomheder bør fokusere mere på finde gode problemer FØR der fokuseres på at fi... Læs indlægget
- december 2019

Kunsten at planlægge et godt møde

Skab bedre og mere fokuserede møder med dette lille værktøj Læs indlægget
Premium
16.000 kr./md

6 mdr. binding ved førstegangskøb

eller
Plus
11.000 kr./md

6 mdr. binding ved førstegangskøb

eller